покриви на къщи

Видове и избор на покрив на къща

Покривът на къщата е един от най-важните детайли, които трябва да се предвидят по време  на строителство или ремонт. Рядко се класира високо в списъка със забавни и вълнуващи проекти за реконструкция на дома. Той е от изключително значение за това, да не протече, а и е важен за енергийната ефективност и за топлоизолацията на къщата. Освен това красивият нов покрив добавя излъчване към цялостната визия на къщата, но и може да повиши стойността ѝ. Ето защо днес ние от Метал Инвест Габрово избрахме да споделим с вас видове покриви на къщи и как да направите най-правилния избор.

Видове покриви за къщи

Има много видове покриви за къщи, от които може да се избира. Изборът не е лесен, но освен външния вид, значение имат трайността на покритието, устойчивостта, трябва да се предвидят климатичните особености на мястото, местоположението на къщата и структурата.

Покривът често е пренебрегван като основна архитектурна характеристика за една сграда, но стилът на покривите и материалите могат да променят една къща визуално и структурно. И докато подготовката и конструкцията на покрива са винаги важни, избраният стил и материал на покрива на къща може да помогне за надграждане на екстериора на един имот.

Асфалтови покриви

Асфалтовите покриви са рентабилни и лесни за инсталиране и поддръжка. Плюс асфалтовите керемиди могат да бъдат подсилени с фибростъкло или органични материали, без да се променя външният им вид.

Плюсове на покриви за къщи от асфалт: Асфалтът се предлага в различни цветове и е много достъпен.

Минуси на покриви за къщи от асфалт: Асфалтът не издържа, толкова дълго и не осигурява същия вид изолация като другите, а качеството може да варира.

Бетонен покрив или Глинени покриви

Перфектни за двукатен  покрив, глинените и бетонни плочки добавят текстура и са изключително издръжливи, но и много тежки.

Плюсове:  Бетонните плочки са енергийно ефективни, а както глинените, така и бетонните плочки са дълготрайни.

Минуси:  Те могат да бъдат скъпи, тежки и изискват допълнителни рамки.

Метален покрив

Устойчиви на екстремни метеорологични условия, има различни видове метални покриви, които могат да се обмислят. Те се предлагат в различни материали – алуминий, мед, неръждаема стомана и цинк.

Плюсове: Металните покриви са елегантни, леки, дълготрайни, рециклируеми и издръжливи и издържат много по-дълго от всеки друг покривен материал.

Минуси: Металните покриви могат да бъдат по-скъпи.

Шисти покрив

С характерна модерна елегантност, шисти покривите се предлагат в богати нюанси на черно, зелено, сиво и бордо.

Плюсове: Шисти е здрав, огнеустойчив и може да бъде рециклиран.

Против:  Може да е скъпо и изисква допълнително оформяне. А качеството може да варира в зависимост от материала.

Има огромно разнообразие от видове покриви, когато става въпрос за определяне на най- подходящия за един дом.

Когато се избира материал за покрив на къща, е добре да се помисли по няколко въпроса.

Необходимо ли е специален вид полагане за този вид покрив за къща?

Има ли разнообразие на цветове и стилове за избрания покрив за къща, които да допълват визията на дома?

Каква е цената, трайността и гаранцията за всеки вид покрив за къща?

Отговорите на тези въпроси ще помогнат за определяне на най-добрия избор на стил на покриви на къщи и според заложения бюджет.