видове оранжерии

Видове оранжерии

Оранжерията е отоплявано закрито помещение за отглеждане на плодове, зеленчуци, подправки, цветя и други. Тя е незаменим помощник в градинарството. С помощта на селското стопанство постепенно стигнахме до този удобен метод за отглеждане на различни растения и култури.
Когато се избира оранжерия трябва да се има предвид площта на земята и дали ще отглеждате продукцията целогодишно или само от пролет до есен.

Кои са основните видове оранжерии

Тунелни оранжерии

Основните видове оранжерии са стационарни или преносими. Като най-разпространените от тях са тунелните оранжерии. Конструкцията им е под формата на арка. Подходящи са за всеки сезон. Покритието и може да бъде от поликарбонат, полиетилен, армофол, което допринася за тяхната висока устойчивост на вятър, валежи от дъжд и сняг. Светлината в този тип оранжерии се разпределя равномерно и по този начин осигурява интензивен растеж на отглежданите култури.

Капковидна оранжерия

Друг вид оранжерия е капковидна оранжерия. Изработката и е от клетъчен поликарбонат и лесна за използване дори при сурови зимни условия. В нея е подходящо да се отглеждат високи култури.

Оранжерия под формата на къща

Оранжерия къща е подходяща за региони със сериозна зимна обстановка. Покритието ѝ може да бъде от стъкло, пластмаса, поликарбонат. Формата и наподобява къща, оттам и идва нейното име.

Блокови оранжерии

Блоковите оранжерии са подходящи за големи площи. Този тип оранжерия е със скатен покрив, гарантиращ повече светлина и защита от конденз.Те се крепят на метални конструкции, които я правят изключително здрава и устойчива.

Парници

Друг вид оранжерии са малките оранжерии наречени парници, които са без врати и прозорци. Те са леки, лесно преносими и са подходящи за отглеждане на разсад, по-ниски култури.

Модерният пазар може да предложи богато разнообразие от видове оранжерии по форма, характеристика, функционалност, размер, цена. Съвременните ранжерии стават все по-популярни сред градинарите. В тях може да се отглежда почти всички видове зеленчуци, билки, цветя, гъби. Търсенето на оранжерии е по-голямо през пролетния и летния сезон, а през зимата намалява и поради тази причина промоции и намаления може да откриете през зимния период от годината.