гаражни врати

Гаражни врати – кои са слабите им страни

Подобно на вратата за дома и гаражната врата трябва да бъде здрава, сигурна и да гарантира безопасността на собствениците и на автомобила. Когато говорим за гараж, обикновено се има предвид такъв, който е построен към самата къща. Често собствениците свързват гаража с къщата, но колкото и удобно да е това, се оказва, че може да крие редица рискове.
Ето няколко слабости на гаражната врата, които могат да застрашат сигурността на обитателите и да улеснят злонамерените хора.

Гаражна врата с прозорци

Някои гаражни врати имат прозорци, което естетически може да е много красиво и функционално решение, защото позволява влизането на естествена светлина, но може да се окаже лесен начин на крадците да влязат, като ги счупят. Затова експерти съветват да се инсталира мрежа от вътрешната страна на гаражната врата, която би възпрепятствала влизането. Друг вариант е да се сложи подсилено стъкло, което е почти невъзможно да се счупи лесно.

Свързващата врата за гаража

Собствениците на къщи често оставят вратата между къщата и гаража отключена, за да улеснят влизането у дома, след като се приберат. И дори вратата на гаража да е затворена, ако тя няма степен на защита, къщата на собствениците също е уязвима. Затова експертите по сигурност съветват когато се прави гаражна врата, да се мисли и за това, тя да бъде защитена в степен, както е външната входна врата.

Автоматика на гаражни врати

Автоматика на гаражните врати е от голямо значение за сигурността на вашия гараж. Самото отваряне на вратите не е заплаха за сигурността. Заплахата за сигурността е, че хората забравят да затворят вратата на гаража понякога. Вариант е да се сложи таймер на вратата, така че тя автоматично да се затваря след определен период от време.
В последните години повечето гаражни врати се управляват с дистанционно. Ако то бъде загубено или откраднато, автоматично и гаражът, и домът стават уязвими за грабеж.
Експерти съветват, ако собственикът установи, че дистанционното го няма, или да деактивира системата или да смени веднага механизма.
Технологиите обаче могат да бъдат нож с две остриета. Дори собственикът да смята, че автоматична гаражна врата с електронно отваряне дава достатъчна сигурност от взлом отвън, някои от тези електронни отварящи устройства са уязвими и може да бъдат „хакнати“ от опитен човек.
Много по-стари модели гаражни врати използват фиксиран код, което означава, че някога се използва само един код, за да сигнализира вратата да се отвори или затвори. От друга страна, по-модерните автоматични гаражни врати използват такъв, който се генерира всеки път, когато вратата се отваря и затваря и прави сигнала далеч по-труден за възпроизвеждане.