обзавеждане на мансарда

Идеи за обзавеждане на мансарда

Обзавеждането на мансардата може да изглежда доста сложна задача, но ако всичко бъде правилно планирано, ще се превърне в забавление. Без значение дали става въпрос за спалня, хол, арт помещение или кухня, мансардата е чудесен начин да се създаде запомнящ се интериор. Ето защо днес в настоящата статия решихме да споделим с вас няколко идеи за обзавеждане на мансарда.
Благодарение на скосените тавани, ниските пространства и по-различното оформление, интериорът става наистина изключителен. Едно от най-важните неща е да се обърне внимание на детайлите и материалите – от дръжките на вратите до парапетите на стълбището, собствениците трябва да акцентират не само на дизайна, но и на материалите, от които са изработени.
Именно парапетът може да се превърне в разделителна линия, която да зонира помещението, да създаде различни кътове и сценарии.

Най-важните елементи при обзавеждане на мансарда

Избор на цвят на стените на мансарда

Тук става въпрос не само за един единствен цвят на стените на мансардата, но и възможност да се сложи интересен тапет. Напоследък ставаме свидетели на изключително стилни и интересно модели, които биха допаднали и на най-претенциозния вкус. Ако мансардата е хол, идея е да се сложи тапет с картина от мегаполис и да се допълни с мебели, които да кореспондират. Например – визия на Париж и Айфеловата кула, а пред нея – малка маса и столове от ковано желязо. Или небостъргачите на Ню Йорк, които да бъдат фон на нисък тъмен модерен диван с лъскава черна масичка.

Осветление на мансарда

Една от най-добрите характеристики на таванските помещение е изобилието от естествена светлина, от която собствениците може да се възползват. Ако има масивен прозорец, нека той да е непокрит, за да може светлината да достига до всеки ъгъл. Светъл дървен под ще създаде усещане за простор и стил.

Акценти при обзавеждане на мансарда

Без значение дали става въпрос за тропически щампи или за тропически аксесоари, акцентите са важна част от всяка мансарда. С тях може да се зададе тематика, да се внесе плажен стил или да напомня за планинска хижа, всичко е въпрос на усещане и лично желание.

Сгъваеми мебели за мансарда

Тъй като става въпрос за скосено пространство, това означава и по-ниски стени и съответно – по-малко площ за съхранение. Съветваме ви да планирате да вземете мултифункционални сгъваеми мебели за мансарда, мебели с няколко функции или такива, които се разделят, разгъват или са модулни, този проблем може да бъде лесно решен.

Стил на обзавеждане на мансарда

Ако мансардата е с открити греди, това може да бъде заявка за мебели, чийто стил да напомнят за селска къща. Или ако е с модерни капандури, да се зададе скандинавски стил. В случай, че в жилището има елементи от ковано желязо, може да се пресъздаде стил Прованс. Във всички случаи, подът от естествено дърво добавя елегантност и стил.