вити стълби

Избор на вити стълби за мансарда

Когато настоящият дом започне да става малък има две опции – или се търси по-голям, или се мисли за разширяване на настоящия. Разбира се, първата не е подходяща за всеки, най-малкото, като се има предвид цените на имотите в последните години, разправиите по кредити, десетките изисквания и документи, които вървят с процеса на покупко-продажба. Опция две е по-бюджет вариант, особено ако разполагате с мансарда или къща с мансарда. Ако сте от този тип хора, настоящата статия би ви била изключително полезна  – съвети при избора на вити метални стълби за мансарда.

Преобразуване и обзавеждане на мансарда

Преобразуване и обзавеждане на мансарда или таванското помещение е популярен избор за разширяване и подобряване вида на един дом, особено в големи градове, където цените могат да достигнат и космически стойности. Това не само добавя квадратни кадри, без да заема място, но дава и значителна стойност към апартамента. Ако проектът, който се реализира, е качествено изпълнен и добре интегриран в съществуващата среда,  може да добави повече от 20% към стойността на къщата или апартамента ви.

В допълнение, осигуряването на допълнително пространство чрез преустройство на мансардата или таванското помещение е и възможност да се създаде уникална и необичайна стая с характерни наклонени тавани и прозорци, гледащи към небето. А най-хубавото е, че има много опции за нея – да се използва като спалня, офис или просто допълнителна жилищна площ. Но как това пространство да бъде включено и достъпно от останалата част на дома?

Вити стълби при проектиране на мансарда

Едно от най-важните решения при проектирането на мансарда е дизайнът и позицията на витите стълби. Това може да повлияе на оформлението и усещането, както на мансардата, така и на стаята отдолу. Затова е изключително значение да се направи правилно и да бъде изпълнено професионално. Това е доста специфична и сложна работа и не всеки може да се справи с нея. В този случай, най-добре е да избере сигурна компания, която да има опит в изработка и монтаж на метални стълби, парапети и конструкции и която може да преведе собствениците на имота през целия процес – от документация до изработка.

Съвременният дизайн е изключително гъвкав и на пазара могат да се намерят предложения във всякакъв стил или специфичен размер.  Освен това има опции и за различен материал – дървени, ковано желязо, стъклени, плексиглас или комбинация от материали.

Традиционните прави стълби могат да изглеждат като най-логичен вариант, но те заемат голяма площ и могат да бъдат трудни за позициониране. От друга страна, витите стълби могат да не заемат голямо подово пространство, но те са стръмни и  могат да бъдат опасни ако има малко дете. Разбира се, значение тук има и парапетът, който ще затвори ръба и ще обезопаси стълбите, без да разваля откритото пространство.

Но всичко е въпрос на личен стил и вкус. Важен е крайният резултат да отговаря на това, което собствениците търсят.