метални керемиди

Избор на метални керемиди – какво трябва да знаем

Изборът на метални керемиди и покриви става все по-популярен в последните години, но дали е подходящ за всеки имот? Реално те са алтернатива на обикновените и са направени от големи, тънки листове метал, който се прикрепят на покрива. Днес ние от Метал Инвест Габрово решихме да споделим с вас малко повече информация и съвети при избор на метални керемиди и покриви.

Видове метални керемиди и покриви с различни примеси

Производителите на метални керемиди и покриви създават керемиди с различни примеси в тях. Ето и някои основни видове метални керемиди и покриви според примесите в тях.

Метални керемиди с примеси на стомана – тя придава здравина на металните керемиди и голяма доза устойчивост на температура.

Метални керемиди с примеси на Алуминий – той е рециклируем и естествено устойчив на корозия. Затова и алуминият е чудесен материал за метални керемиди.

Метални керемиди с примеси на Цинк – той често се добавя към стомана или други метали, за да се подобри тяхната устойчивост на корозия.

Метални керемиди с примеси на Мед – още един много стар покривен материал, който е ценен заради своята издръжливост. Макар и скъп е инвестиция, която си заслужава.

Предимства на метални керемиди и покриви

Дълъг живот –  Металните керемиди могат да издържат повече от 50 години, което е пет пъти повече от живота на някои обикновени керемиди. Това означава, че след като бъдат монтирани, може да издържат един живот.

Лесна поддръжка – Металните керемиди рядко се нуждаят от поддръжка или ремонт, стига първоначално да са били монтирани правилно.

Здравина – За разлика от някои други покривни материали, металът е достатъчно здрав, устойчив на градушка и екстремни метеорологични условия.

Огнеустойчивост – Металните керемиди са устойчиви на пожар, което означава, че няма да се запали дори след удар от мълния.

Отблъсква UV лъчите – Докато обикновените керемиди попиват топлината, под формата на ултравиолетова радиация, металните керемиди ги отразяват. Някои метални керемиди дори са обработени с покритие, което отразява още повече UV лъчи.

Металните керемиди са предпочитана опция за много собственици на къщи, а благодарение на съвременните производствени техники и покрития, те са изключително трайни и устойчиви на атмосферни влияния.

Основни видове метални керемиди и покриви

Експертите различават и няколко основни видове метални керемиди:

Метални керемиди с шевове – този тип керемиди се характеризира с вертикални хребети, където металните панели се съединяват.

Безшевни метални керемиди – при безшевните метални керемиди няма шевовете, които се виждат при други видове.

Недостатъци на метални керемиди и покриви

Разходи – Металните керемиди и покриви са по-скъпи от другите, но това е инвестиция, която се изплаща във времето.

Непостоянно качество – В случая е важно да се избере сигурен и качествен изпълнител, който да изгради вашите метални керемиди и покриви прецизно и правилно. Собствениците трябва да внимават да не бъдат монтирани по-тънки листове, които не са толкова устойчиви.

Монтаж на метални керемиди и покриви

Препоръчително е монтажът на метални керемиди и покриви да става само от обучен професионалист, който да дава гаранция за извършената работа и да може да поеме ангажимент за контрол и превенция в процеса на експлоатация.