плъзгащи врати

Избор на плъзгащи интериорни врати

Без значение дали се строи нов дом, прави се проект за реконструкция или просто освежаващ ремонт, избора на интериорни врати е един от основните компоненти, на които трябва да се обърне внимание. Често подценявани, те играят все по-важна роля в интериорния и екстериорния дизайн. Ето ги и съветите на Метал Инвест Габрово за избор на плъзгащи интериорни врати.

Видове врати – интериорни врати и екстериорни врати

По същество вратите са разделени на две основни категории – интериорни врати и екстериорни врати или външни врати
Външните врати обикновено са тези, които се използват като вход към къщата. Те са здрави и могат да издържат на предизвикателствата на външната среда. Интериорните врати, от друга страна, са по-фини, деликатни, но за сметка на това идват с в пъти по-голямо разнообразие като стилове, модели, цветове, материали, комбинации…

Плъзгащи интериорни врати

В последните години обитаването на малък дом се превръща в тенденция. Много хора решават или се принуждават да живеят на по – малко квадратни метри, а това предполага и по – гъвкави решения при избора не само на мебели, но и на интериорни врати. Тук идва ролята на плъзгащи интериорни врати. Те намират приложение не само като разделение между стаите, но и като вход към вътрешен двор или балкона.

От различните видове врати, плъзгащите врати значително увеличават фактора на стила на вашия дом. Те се отварят хоризонтално и се използват, както като интериорни врати, така и за екстериорни цели. Някои от разновидностите на плъзгащите врати са с или без рамка, с долно или горно водене (лайсна), влизащи в стената, тип хармоника, с едно или две крила, плъзгащи се френски врати, врати акордеон, а също и т.нар – врати – тип оборски.

Монтаж на плъзгащи врати

Когато се прави монтаж на плъзгащи врати едно от най-важните условия е да се съобрази мястото, да се предвиди правилното подравняване, а ако такова няма, подовете, стените и таваните трябва да бъдат изравнени. Така ще се гарантира плавното и правилно движение на вратата.

Плъзгащи врати - материали

Плъзгащите врати могат да бъдат направени от различни материали или да се комбинират два – например дърво и стъкло. Експертите препоръчват за малки стаи или жилища да се инсталират врати от закалено стъкло. Така няма да се създава усещане за затворено помещение, а вратата ще пропуска светлината. Този тип е подходящ да се ползва и като разделител в едно голямо помещение. Например ако една стая е кухня и спалня, стъклена плъзгаща врата може да осигури неприкосновеност на зоната за почивка.

Врати Хармоника

Врати тип хармоника например са удобни за помещение като килера. Те се правят обикновено от плексиглас, гъвкави са, лесни са за поддръжка и са много практични когато трябва да се спести място.
В случай, че собственикът търси рустик стил, повече интересни детайли или иска нестандартно решение, тогава е добре да избере тип – оборска врата.