порта за двор

Каква порта за двор да избера

Животът в къща може да изглежда привлекателен за много хора и е доста по-удобен, няма съмнение, но грижите за нея са повече. Особено, ако има двор. Той разполага не само с красива градина, лехи с цветя, но и удобни столове и маса за следобедите и вечерите навън. Важна е и грижата за неприкосновеността на личното пространство, по-голямата сигурност и защита. Изборът на ограда безспорно е много отговорен, но наред с това идва и още един детайл – каква порта за двор да изберем.

 

Днес на пазара може да се намери изключително богата гама от врати и порти за двор – от обикновени – механични, през електрически, до такива, задвижвани с приложение. Ние от Метал Инвест Габрово предлагаме изработка на порти, врати и огради от ковано желязо.
Освен това има и голям набор от материали, цветове, форми, ниво на защита. С две думи – необходим е цялостен и комплексен подход, за да се намери най-добрата за къщата и семейството порта за двор.

На първо време трябва да се определи вида на поратата за двор. Решението за това зависи много от изграждащия материал (т.е. виниловата ограда има винилова порта), дървената ограда вероятно ще има дървена порта например или допълнителен материал като метал. Освен това има избор от няколко вида.

Видове порти за двор

Стандартна порта за двор – Стандартната порта за двор съвпада изцяло с оградата. Обикновено те са от един и същ материал с еднаква височина, така че да се прелеят.

Декоративна порта за двор – Много по-изискана опция, тя обикновено върви с дизайн, който се откроява. Някои дори може да включват детайли от ковано желязо, които да я персонализират.

Специални врати за двор – те обикновено обслужват определени цели и имат различни функции – за пестене на място, с определени спецификации.

Скрити порти за двор – скритите порти за двор се сливат със самата ограда, създавайки у дома впечатление за непробиваема крепост. Тези порти са полезни, ако къщата е в зона с голям трафик.

Двойни порти за двор – ако оградата минава през алеята, може да се наложи двойна порта за двор, за да се използва най-добре пространството. Те ще изискват по-специфично закрепване и поддръжка предвид техния размер и тегло.

Видове отваряне на порта за двор

В зависимост от пространството има избор от различен видове отваряне на портата за двор.

Люлееща врата – типичният стил на портата е на шарнир и подсилен по диагонал, за да се предотврати провисването.
Конзолна плъзгаща врата – Конзолната плъзгаща врата се плъзга, вместо да се люлее и осигурява достъп, когато нямате място за люлеещ се модел. Тя има уравновесена система и не заема място при отваряне на алеята. Подходяща за по-тесни дворове.
Подвижна порта за двор – Подвижната порта за двор също се плъзга, вместо да се отваря, но за опора използва колела на вградена в земята релса

За правилния избор значение имат размера на портата за двор, бюджет, специфики на района. Затова, преди да се пристъпи към избор, препоръчваме консултация с експерт.