къща от кирпич

Как се поддържа къща от кирпич

Кирпичът е естествен строителен материал, който се прави от пясък, глина и вода с добавка на слама или оборска тор. След направата на блокче се оставя да изсъхне на слънце. Много стари къщи са направени от такъв материал, като преобладават едноетажните, които са и с по-голяма земетръсоустойчивост. Срещат се и двуетажни или триетажни, но са рядкост в България. Докато в страни като Франция и Германия строежът им достига до седем-осем етажа. Ето защо в настоящата статия ние от Метал Инвест Габрово решихме да ви дадем малко повече информация, за това как се поддържа къща от кирпич.

Предимства на къща от кирпич – еко къща

Може би повечето от вас си мислят, че къщите от кирпич са вече отживелица, но това не е така. Напротив даже! Интересът към този вид строителство, към тези така наречени еко къщи, се засилва все повече. Причините са различни – висока топлинна инерция, което води до прохлада в летния сезон и топлина през зимата; шумоизолираност; помага при респираторни заболявания като настинка, бронхит, астма, заради влажността на глината; връщане към природата, към енергията на природните сили.

Недостатъци на къща от кирпич

Освен свойте положителни качества, земните къщи от кирпич имат и отрицателни черти – допир с вода, затова е необходимо при строеж на такава еко къща основите да се вдигат на поне 60 см. над повърхността и козирката на покрива с 40 см. Друг недостатък може да бъде слабата устойчивост, но стабилността и може да се коригира като се комбинира дървен носещ скелет и земя като пълнеж, там където не се намира дървен материал, може да се правят по-широки стени, които да укрепят по-добре.

Поддръжка на къща от кирпич

Ако къщата от кирпич има нужда от ремонтни дейности, най-добре е първо да се провери дали някъде не се събира вода или не се стича вода. Ако има наличие на вода, тя трябва да отстрани и да изсъхне. След това внимателно със шпатула се почистват всички парчета от кирпич, след това може да използвате импрегнантен грунд. Напълва се пръскачка с този разтвор и се пръска обилно. Веднъж нанесено от разтвора не е необходимо повторно нанасяне. След това импрегнираната основа се минава с контактен грунд само веднъж с правоъгълна баданарка като се стараете грунда да навлезе и в най-малките отвори на кирпича. След това направете циментова шпакловка с мрежа, която се използва и за изолации. Имайте предвид, че трябва да е силна, еластична и здрава. Върху укрепената стена може да направите хоросанова мазилка с рабицова мрежа.

Покрив на къща от кирпич

Обърнете внимание на покрива на къщата от кирпич, огледайте конструкцията за носещи и покривни греди. Ако е нужно направете удължаване на стряхата от западната страна.
Такъв тип ремонт или поддръжка на кирпичени къщи са успешни и предразполагат към стабилност и устойчивост. Доста често такъв тип ремонт се използва и за реставрации на стари църкви и параклиси. Ремонтът или реставрацията на този тип еко къщи от финансова гледна точка не излиза скъп с правилните материали и професионалните насоки.