къща от слама 6

Къща от слама – плюсове и минуси

Къщата от слама се води пета категория сграда от естествени материали. Интересът към такъв тип къщи непрекъснато се увеличава. Търсенето и предлагането им все повече набира скорост. Благодарение на изолационните качества, консумацията на енергия намалява. В екологичен аспект въглеродните емисии и парниковите газове също намаляват.

Къща от слама цена

Материалът за направата на къща от слама е евтин и лесен за обработка. Сламените бали създават благоприятен микроклимат – прохладно лято и топла зима.

Еко къща от слама - конструкция

Балите, които се използват за изграждането на еко къща от слама трябва да бъдат сухи и пресовани. Конструкцията в повечето случаи е дървена, а пълнежът от сламени бали. Трябва да се обърне внимание и на направата на стените, най-добре е те да са носещи, за да е по-устойчива конструкцията. Стените се измазват с хоросан за устойчивост от пожари. А ако желаете по-устойчива и сериозна конструкция, можете да изберете метални конструкции от Метал Инвест Габрово.
Необходимо е да се предвиди и състояния на проникване на вода, ако все пак не е предвидено в строежа, то може и допълнително да се монтират наклонени подпрозоречни первази. Друга неприятност, която застрашава спокойното живеене в така наречените еко къщи от слама са проникването на неканени обитатели като гризачите. С този проблем може да се справите като се полага мазилка с дебелина от 3 до 6 см., като трябва да е добре уплатнена, за да няма пролуки между отделните бали. По немски стандарти дори се препоръчва полагане на мрежа срещу гризачи в основата и в горната част на стената.

Недостатъци на еко къщите

Като всяка една еко къща, така и в къщата от слама могат да се появят проблеми, които е необходимо да бъдат отстранени. Ако се появят пукнатини в мазилката, ако тя е от глина, трябва да се добави вар за усилване. Ако се усети движение в структурата на къщата от слама, препоръчва се ремонтът да бъде извършен с мазилка от глина, тъй като става бързо и лесно. Ако се появи влага, може да се използват водоотблъскващи импрегнатори, например цилоксан, като по този начин ще доведе до добра паропропускливост и ще допринесе като цяло за трайността на къщата. Ако сламата започне да гние, независимо от участъка, който трябва да се ремонтира, стъпките за предприемане на ремонта са наложителни. Като начало се премахва изгнилата слама до наличието на здрав материал, след това със специален уред се измерва степента на влагата в балите, след измерването вдлъбнатината се запълва с плътно увита в текстилна тъкан здрава слама, която се затяга отново с мрежата. Следващата стъпка е нанасянето на избраната мазилка.

Като всяка една къща и къщата от слама се нуждае от ремонт и поддръжка. Преимуществото им обаче е свързана и с цената – материалите са на достъпни цени. А съставът им от екологични материали допринася до сближаване с природата.

Красиви къщи от слама

Представяме ви няколко снимки на идеи за къщи от слама. Сами ще се уверите, че са също толкова красиви, колкото могат да бъдат и стандартните къщи.

къща от слама
къща от слама 2
къща от слама 3
къща от слама 4
къща от слама 5