почистване на дома

Полезни съвети за почистване на дома

Пролетта идва скоро, което за много хора означава едно – време е за официално и голямо почистване на дома (познато като всеизвестното пролетно почистване). Но много хора просто не знаят откъде да започнат – стартират с едно, лутат се, започват друго и в крайна сметка не получават резултата, на който са се надявали.

Какво съветват експертите за почистване на дома

Няма смисъл да се обикаля от стая в стая. Добре е човек да си определи стая, с която да започне и след като приключи с нея, да продължи към следващата. Но когато става въпрос за почистването, означава всичко – от пода, през ъглите, шкафове, чекмеджета, до завеси, первази и прозорци. И тъй като много хора се разсейват, експертите по чистене съветват да се определя време и да се следва – без телефон, без социални мрежи, без телевизор или преглед на някоя списание, което откриваме под възглавницата на дивана – само чистене и подреждане.

Но наред с генералното почистване, е добре да се положат грижи и за малките, невидими неща и вещи, които същи натрупват прах и мръсотия.

Ето няколко места, на които да се обърне внимание:

Почистване на съдомиялната

С течение на времето във вътрешността на съдомиялна се натрупа излишна храна и мръсотия. Затова е добре да се почиства от останалите парченца храни. Вади се решетката на съдомиялната, изтрива се и е готово. Отнема много малко време, а ефектът е забележителен.

Почистване на тоалетна чиния

Нанася се почистващо средство на тоалетна чиния и се оставя да престои до пет минути, след което се почиства с твърда четка. Накрая тоалетната седалка се избърсва с дезинфектант.

Почистване на стъклени чаши

Стъклените чаши, дори да са в шкафа, натрупват прах. Затова по време на пролетното почистване е добре да се извадят, измият и подсушат.

Дезинфекция на електрониката в дома

Телефони, дистанционни, лаптоп. Това да уреди, които докосваме всекидневно, но забравяме да почистим. Експерти съветват да се минават всеки ден с дезинфекцираща кърпа.

Премахване на котлен камък от кафемашина

В отделението за вода на кафемашината лесно се натрупва котлен камък. Ето защо е добре да се почиства профилактично поне два пъти месечно и да се забърсва внимателно.

Защитете пода

Колкото и да сме старателни да пазим пода, неволното дърпане на мебели води до драскотини. Лесно този проблем ще се реши, ако на крачетата на дивана, столовете и масата се залепят винилови подложки.

Почистване на банята

Говорейки за почистване на банята, като една от най-експлоатираната стая у дома, тя изисква ежедневни грижи. Много често се случва така, че трупаме флакони козметика, или задържаме празни флакони по шкафовете. Добре е на няколко месеца да се прави преглед на козметика и грим, както и на лекарства и ако има нещо, което е с изтекъл срок да се изхвърли. Същото важи и за празните бутилки от шампоан.