къща

Фасади на къщи – идеи за оформяне

Като част от сградната обвивка, фасадата не само предпазва къщата от външни влияния, но и допринася значително за външния ѝ вид. Независимо дали собственикът иска проста, ненатрапчива фасада, която се вписва в градския пейзаж или нещо, което наистина се откроява, дизайнерските възможности са много разнообразни и индивидуални. В настоящата статия ние от Метал Инвест Габрово решихме да ви представим няколко съвета за фасади на къщи и идеи за оформяне.

Избор на качествена фасада за къща

Качествената фасада за къща винаги е била решаваща характеристика, когато става въпрос за устойчивостта на една сграда. При положение, че основна роля е да предпазва къщата от сняг, дъжд, вятър и слънце е важно да се предвиди климата и спецификите на района, за който се проектира.

В допълнение към защитата на фасадата на къщата има и друга важна и полезна функция, която трябва да се вземе предвид: идеалната фасада намалява консумацията на енергия, защото може да действа като топлоизолация. Тя също така осигурява приятен вътрешен климат, предлага добра противопожарна защита и изолира срещу външен звук и шум. Много от тези функции обаче могат да бъдат осигурени само с подходящата изолация.

В допълнение към функцията, изборът на фасадна облицовка определя и външния вид, и характера на къщата. Фасадата е видимата част от корпуса на сградата, която може да бъде персонализирана от собственика на жилището. Благодарение на богатата гама от различни материали, цветове и форми, собственикът има творческа свобода и възможност за добавяне на личен стил. Например сградата може да бъде оформена в модерен, индустриален вид, може да се подчертаят по-фините детайли.

Как да избера подходяща фасада за къща

Преди да направите своя избор за фасада за къщата обаче, е добре да се обърне внимание на някои технически подробности:

 • устойчивостта на влага
 • замръзване
 • термоустойчивост
 • устойчивост
 • здравина
 • дълъг срок на експлоатация
 • сложността на облицовката и допълнителни елементи
 • устойчивост на цветовете
 • разнообразие от цветове
 • стойност на материала
 • необходими компоненти.

Фасада на къща – видове материали

Най-популярните материали, които се използват за оформяне на фасадата на къщата са дърво, метал или лист (например алуминий, цинк, мед, титанов цинк), камък (напр. пясъчник, естествен камък), шисти, фиброциментови панели, стъкло, тухла, акрилни, минерални, силикатни и силиконови мазилки, „дъски“, панел и „блок-хаус“, сандвич-панел.

В последните години все повече се налагат окачените фасади за къщи. На първо място трябва да мисли за избор на качествени материали, но и да се намери компания, която може да предложи правилно проектиране и коректно изпълнение. Затова ключов момент е да се довери на доказали се архитекти и инженери в областта на строителството. Именно те могат да предложат качествени конструкции и окачвания, да съобразят вида на фасадата с околната среда и да гарантират за изпълнението.

Когато се избира фасада за къщата, трябва да се търсят не само продукти, които да осигуряват високо ниво на защита от атмосферни влияния, но и да отговарят на международните стандарти за шумоизолация и термоизолация.